niedziela, 14 czerwca 2020

Kotleciki wieprzowe w sosie grzybowym


Kotleciki wieprzowe z polędwicy, w sosie grzybowym.
Na ich przygotowanie nie potrzeba dużo czasu, 15 -20 minut wystarczy.

  • Polędwica wieprzowa (około 600 g),
  • 2 cebule,
  • 2 garście grzybów suszonych,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • masło,
  • olej,
  • 100 ml bulionu wieprzowego lub wołowego,

Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Do podduszonej cebuli dodać rozdrobnione umyte (nie moczone) grzyby.
Chwilę przesmażyć, następnie wlać bulion i 100 ml wody, dusić aż grzyby będę miękkie.


Mięso pokroić w cienkie plastry (około 16 plastrów).
Lekko je rozklepać.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać 2 łyżki oleju.
Smażyć kotleciki z obu stron na rumiano – 1 minutę z każdej strony.
Usmażone kotleciki przełożyć do gotującego się sosu, zagotować.
Dodać 2 łyżki zimnego masła. Mieszać, aż masło się rozpuści, nie gotować.


Podałam z ziemniakami i szparagami.


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz