niedziela, 21 czerwca 2020

Tort bezowy z bitą śmietaną


Tort bezowy z bitą śmietaną.
Nie pavlova, tylko tort ze zwykłych bez, tort z blatów bezowych z bitą śmietaną.
Do śmietany dodałam liofilizowane maliny, które nadały kolor i smak. Zamiast liofilizowanych owoców można dodać cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny, syrop...

  • Bezy:
  • 6 białek (około 220 g),
  • 270 g cukru,
  • 220 g cukru pudru,
  • krem:
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 8 g sproszkowanych liofilizowanych malin (można zamiast liofilizowanych owoców dodać cukier waniliowy),
  • 1 łyżka soku z cytryny,

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką).
Na papierze do pieczenia narysować trzy koła (o średnicy około 22 cm), które wypełnić masą bezową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich wielkości, około 1,5 – 2 godziny.
Upieczone bezy odstawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier.
Sproszkowane maliny wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie wymieszać ze śmietaną.


Bezy przekładać bitą śmietaną.



Udekorować owocami, bezami... tak jak mamy ochotę.


Tort bezowy nie lubi długo stać :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz