czwartek, 4 czerwca 2020

Sernik z rabarbarem



Sezonowy lekki sernik z rabarbarem i truskawkami.

  • Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • nadzienie rabarbarowe:
  • 800 g rabarbaru,
  • 2 – 3 łyżki cukru,
  • 1 cytryna,

  • masa serowa:
  • 600 g twarogu półtłustego,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki (40 g) cukru pudru,
  • 500 ml śmietany kremówki 30%,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (35 g),

  • galaretka:
  • 500 g truskawek,
  • galaretka truskawkowa,

  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy,


Ciasto kruche: mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Rabarbar: rabarbar obrać i pokroić w kawałki o długości ok. 2 cm.
Do garnka wrzucić rabarbar i cukier. Smażyć/dusić mieszając około 5 minut. Przykryć i odstawić.

Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy.
Ciasto ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.


Na podpieczonym cieście ułożyć lekko odsączony rabarbar.

Masa serowa: ser zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ser, a następnie sok i otartą skórkę z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę.
Śmietanę ubić.
Na ser wyłożyć śmietanę, białka i wsypać mąkę ziemniaczaną. Delikatnie ale dokładnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na rabarbarze.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 -70 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu.
Truskawki umyć, odszypułkować.


Ostudzone ciasto posmarować tężejącą galaretką. Ułożyć na niej truskawki (tak jak nam serce dyktuje). Zalać pozostałą galaretką.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza