poniedziałek, 29 czerwca 2020

Krewetki z mango


  • 20 ogonów surowych krewetek (surowe są szare, te różowe to gotowane),
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • trawa cytrynowa,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • papryczka chili,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • 1 duże mango,
  • 50 ml białego wina
  • łyżka pokrojonej kolendry,

Trawę cytrynową posiekać.
Czosnek rozgnieść.
Chili pokroić w cienkie plasterki.
Wymieszać czosnek z chili, imbirem, posiekaną trawą cytrynową i łyżką oliwy. Dodać krewetki i wymieszać.
Odstawić w chłodne miejsce na 2 -3 godziny.
Mango obrać, pokroić w kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz (masło i 3 łyżki oliwy) wrzucić krewetki. Smażyć 1 -2 minuty.
Następnie krewetki odwrócić na drugą stronę, wrzucić mango, oprószyć solą.
Smażyć razem minutę. Wlać wino. Zagotować. Krewetki powinny się zwinąć i zrobić różowe.
Zdjąć krewetki z patelni a mango z sosem jeszcze chwilę gotować (2 – 3 minuty).
Polać sosem krewetki.


Posypać kolendrą.


zastawa z 








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza