poniedziałek, 8 czerwca 2020

Pierogi z ziemniakami i suszonymi grzybami



  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 170 – 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki roztopionego gorącego masła,
  • szczypta soli,

  • farsz:
  • 500 g gotowanych ziemniaków,
  • 60 g cebuli,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • sól,
  • cukier,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • masło lub olej do smażenia,

Cebulę pokroić w kostkę.
Poddusić na tłuszczu (u mnie na maśle) z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Następnie dodać posiekane (lub pokruszone) suszone grzyby. Przesmażyć razem, następnie dodać około 100 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie. Odstawić do przestudzenia.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść lub zemleć.
Wymieszać z grzybami z cebulą doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody i gorące masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.

Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi.
Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę.


Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i gotować 2 – 3 minuty od zagotowania.


Można podawać z wody, ale najlepsze są podsmażone :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz