sobota, 6 czerwca 2020

Sałatka z truskawek i awokado


Lekka wiosenno-letnia sałatka z avocado, truskawkami i serem feta.

  • 300 g truskawek,
  • 2 awokado,
  • 200 g sera feta,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu winnego (u mnie ocet malinowy),
  • cukier lub miód do smaku,
  • sól,
  • sok z cytryny,


Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości).
Avocado przekroić wzdłuż na pół.
Wyjąć pestkę.
Wyjąć łyżką ze skórki.
Pokroić w ćwierćplasterki.
Skropić sokiem z cytryny.
Ser pokroić w kostkę.
Przygotować sos: do miseczki wlać ocet winny, dodać cukier lub miód, wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wlać oliwę i wymieszać.
Sałatkę oprószyć solą.


Sosem polać przed podaniem.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza