środa, 24 czerwca 2020

Tarta z cukinią


Tarta z cukinią i serem.
Ja dodałam do tarty kwiaty cukinii, ale można ją przygotować z samej cukinii.


  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy,

  • farsz:
  • 150 g małej cukinii (2 cukinie),
  • 4 kwiaty cukinii (jeżeli nie mamy kwiatów cukinii to dodajemy kolejne 2 małe cukinie),
  • 2 jajka,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 150 g sera (u mnie cheddar),
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,


Ciasto: mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi.
Ponakłuwać widelcem.
Farsz: cukinie pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o średnich otworach. Jajka ubić na pulchną masę, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać ser i wymieszać. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Masę wyłożyć na ciasto.


Na wierzchu ułożyć cukinię i ewentualnie kwiaty.
Można posypać posiekanym chili, tak dla podkręcenia smaku.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz