środa, 1 lipca 2020

Polędwica wieprzowa zapiekana


Polędwica wieprzowa zapiekana w boczku.


  • Polędwica wieprzowa 500 – 600 g,
  • 100 g boczku wędzonego surowego w cienkich plastrach,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka w proszku,
  • 250 ml śmietany 22%,


Polędwiczkę oczyścić z błon.
Oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Plastry boczku rozłożyć, tak aby prawie zachodziły na siebie.


Położyć na nich polędwiczkę,


Zawinąć polędwicę w boczek.


Przewiązać sznurkiem.


Podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około pół godziny.
Po wyjęciu z pieca odstawić ją na kilku minut aby mięso „odpoczęło”.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza