środa, 1 lipca 2020

Polędwica wieprzowa zapiekana


Polędwica wieprzowa zapiekana w boczku.




Polędwiczkę oczyścić z błon.

Oprószyć solą, pieprzem i papryką.

Plastry boczku rozłożyć, tak aby prawie zachodziły na siebie.




Położyć na nich polędwiczkę,



zawinąć w boczek.



Przewiązać sznurkiem.



Podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.

Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około pół godziny.

Po wyjęciu z pieca odstawić ją na kilku minut aby mięso „odpoczęło”.




  • Polędwica wieprzowa 500 – 600 g,

  • 100 g boczku wędzonego surowego w cienkich plastrach,

  • sól,

  • pieprz,

  • papryka słodka w proszku,

  • 250 ml śmietany 22%,





2 komentarze:

  1. Na pewno w piekarniku tylko pōł godziny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy, chyba że ktoś lubi bardziej wypieczoną, ale generalnie to delikatne mięso. Serdecznie pozdrawiam

      Usuń