poniedziałek, 20 lipca 2020

Tarta z pieczarkami i boczkiem


Pyszna tarta z pieczarkami i boczkiem dla mięsożerców, bez boczku też będzie pyszna.

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,

  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy,

  • farsz:
  • 600 g pieczarek,
  • 250 g boczku wędzonego surowego,
  • 1 duża cebula,
  • masło,
  • 1 łyżka listków tymianku,
  • 1 jajko,
  • 250 g śmietany 18%,
  • 60 g sera twardego (u mnie cheddar i gouda),


Ciasto: mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę.
Farsz: pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości). Cebulę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w plastry, a następnie w kawałki o szerokości około 2 cm.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i chwilę smażyć. Dodać cebulę, przesmażyć.
Następnie dodać pieczarki, jeżeli z boczku wytopiło się za mało tłuszczu, dodać łyżkę masła. Pieczarki smażyć kilka minut, aż „puszczą sok”.
Następnie przełożyć je do miseczki, dokładnie odsączając. Na patelni powinien zostać cały płyn, który następnie należy zredukować poprzez gotowanie ( powinniśmy otrzymać bardzo gęsty sos ). Odstawić do ostudzenia.

Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.


Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi.
Ponakłuwać widelcem.


Na cieście ułożyć pieczarki.
Ser zetrzeć na tarce o średnich otworach.
Jajko rozbełtać.
Dodać do niego śmietanę i sos z pieczarek. Wymieszać.
Dodać ser i wymieszać.



Polać mieszaniną pieczarki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza