piątek, 3 lipca 2020

Solanka – salsola soda – agretti


Solanka, agretti to włoskie warzywo, trawa śródziemnomorska rosnąca w rejonie Morza Śródziemnego, potocznie zwana brodą zakonnika barba di frate.


Jest to bardzo zdrowe warzywo, zawiera dużo witaminy A, B, C, sole mineralne, żelazo i wapń.
Można ją spożywać podobnie jak szpinak na surowo lub po obróbce cieplnej (gotowaną, duszoną, smażoną).
Proponuję solankę z jajkami w koszulce.

  • 100 g boczku wędzonego,
  • masło,
  • 40 g solanki,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • 3 łyżki octu winnego,

Solankę umyć i odrzucić grubsze łodygi.


Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski i podsmażyć na patelni.
Dodać dwie łyżki masła, solankę i przesmażyć.
Ugotować jajka w koszulkach:
w garnuszku zagotować wodę, wlać ocet jabłkowy, dodać pół łyżeczki soli. Na lekko wrzącą wodę delikatnie wpuszczać po jednym jajku, łyżką delikatnie formując białko aby się nie rozpłynęło. Gotować 2 minuty. Wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym.


Jajka ułożyć na solance z boczkiem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza