Szybki
torcik agrestowy na zimno, bez pieczenia.
Do
zrobienia gdy mamy dojrzały piękny agrest.
Oczywiście zamiast agrestu mogą być inne owoce: porzeczki, jagody, maliny, ale wówczas użyjmy inna galaretkę.
Oczywiście zamiast agrestu mogą być inne owoce: porzeczki, jagody, maliny, ale wówczas użyjmy inna galaretkę.
- I warstwa:
- 100 g herbatników maślanych,
- 1 opakowanie galaretki agrestowej,
- 500 g agrestu,
- II warstwa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 500 ml mleka,
- 2 – 3 łyżki cukru,
- 12 g żelatyny (2 pełne łyżeczki)
I
warstwa: przygotować galaretkę agrestową używając 350 ml
zamiast pół litra.
Odstawić
do ostygnięcia.
Agrest
ogolić (obciąć końcówki łodyżki i pozostałości kwiatu),
umyć, osuszyć.
Kilka
najładniejszych owoców zostawić do dekoracji.
Formę
do ciasta (u mnie tortownica o średnicy 19 cm) wyłożyć folią
spożywczą lub aluminiową.
Dno
formy wyłożyć herbatnikami.
Gdy
galaretka zacznie lekko tężeć, przykryć herbatniki cienką
warstwą galaretki.
Odstawić
do zastygnięcia do lodówki.
Agrest
wymieszać z pozostałą galaretką i wyłożyć na herbatniki z
galaretką.
Odstawić
do lodówki.
II
warstwa: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu.
Żelatynę
wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać.
Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie
gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Budyń
zacząć ubijać, powoli dodawać rozpuszczaną żelatynę.
Ubijać,
aż masa zrobi się pulchna.
Wylać
masę budyniową na galaretkę z agrestem.
Odstawić
na chwilę do lodówki.
Przybrać
odłożonym agrestem.
Wstawić
do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza