Kremówka
błyskawiczna, kremówka na tak zwaną ostatnią chwilę. W niecałą
godzinę mamy pyszne ciastka z kremem budyniowym.
Kremówki
z „półproduktów”, oczywiście jeżeli mamy czas, proponuję
przygotować samodzielnie
ciasto francuskie i krem.
- 2 opakowania ciasta francuskiego (oczywiście najlepsze jest ciasto francuskie z masłem),
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 500 ml mleka,
- 14 g żelatyny,
- cukier puder do posypania ciasta.
Ciasto
upiec według przepisu na opakowaniu.
Ugotować
budyń według przepisu na opakowaniu.
Żelatynę
wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać.
Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie
gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Budyń
zacząć ubijać, powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę.
Ubijać,
aż masa zrobi się pulchna.
Masę
wyłożyć na upieczony płat ciasta francuskiego i przykryć drugim
płatem.
Odstawić
do lodówki do zastygnięcia.
Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
Pyszna jest taka kremówka, kiedyś robiłam na szybkiego właśnie :-)
OdpowiedzUsuń