poniedziałek, 27 lipca 2020

Kremówka błyskawiczna




Kremówka błyskawiczna, kremówka na tak zwaną ostatnią chwilę. W niecałą godzinę mamy pyszne ciastka z kremem budyniowym.
Kremówki z „półproduktów”, oczywiście jeżeli mamy czas, proponuję przygotować samodzielnie ciasto francuskie i krem.

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (oczywiście najlepsze jest ciasto francuskie z masłem),
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 500 ml mleka,
  • 14 g żelatyny,
  • cukier puder do posypania ciasta.


Ciasto upiec według przepisu na opakowaniu.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu.
Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Budyń zacząć ubijać, powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę.
Ubijać, aż masa zrobi się pulchna.
Masę wyłożyć na upieczony płat ciasta francuskiego i przykryć drugim płatem.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




1 komentarz:

  1. Pyszna jest taka kremówka, kiedyś robiłam na szybkiego właśnie :-)

    OdpowiedzUsuń