wtorek, 7 lipca 2020

Sałatka z bobem


  • 150 g ugotowanego (nie rozgotowanego) bobu,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • ogórek,
  • awokado,
  • 1 ugotowana nieduża kolba kukurydzy (może być mała puszka kukurydzy),
  • 1 mała cebulka cukrowa,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • oliwa,


Bób obrać ze skórki (ja obieram, niektórzy nie obierają).
Ściąć ziarna kukurydzy z kolby.
Pół papryki pokroić.
Ogórka obrać, pokroić w grubsze półplasterki.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Avocado przekroić wzdłuż na pół.
Wyjąć pestkę.
Wyjąć łyżką ze skórki.
Pokroić w plasterki.
Skropić sokiem z cytryny.
Do miski wrzucić bób, paprykę, ziarna kukurydzy, cebulę, ogórka i awokado, wymieszać.
Oprószyć solą.


Skropić oliwą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz