niedziela, 5 lipca 2020

Karczochy pieczone


Karczochy spokrewnione są z ostem.
Młode świeże karczochy można jeść na surowo. Starsze – takie kupujemy w sklepach- można gotować, piec, zapiekać faszerowane. Można podawać na zimno lub ciepło z sosami holenderskim, majonezowym, czosnkowym, vinaigrette...
Należy kupować ciężkie zwarte główki.
W lodówce można je przechowywać kilka dni.
Gdy mamy świeże młode karczochy proponuję przygotować karczochy pieczone.

  • 4 karczochy,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • oliwa,
  • gałązka rozmarynu,
  • sok z cytryny,


Ściąć ostrym nożem czubek kwiatu na wysokości 2/3 – czyli odciąć 1/3 kwiatostanu. Usunąć kilka dolnych zewnętrznych liści. Nożyczkami odciąć ostre końcówki płatków bocznych. Przeciąć wzdłuż na pół, lub na cztery jeżeli mamy większe karczochy.


Usunąć „włoski” pręciki, znajdujące się w środku.
Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Skropić oliwą.
Oprószyć solą i pieprzem.
Ułożyć rozmaryn.
Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec aż będą miękkie, około 25 minut.





1 komentarz:

  1. Ależ pyszności, dobre same w sobie lub jako dodatek do wielu dań 😊

    OdpowiedzUsuń