- 1 polędwiczka wieprzowa około 600 g,
- 200 g kurek,
- 1 nieduża cebulka (u mnie cukrowa),
- 50 ml wina białego wytrawnego,
- 1 łyżka listków tymianku,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- cukier,
- tłuszcz do smażenia,
Kurki
oczyścić i umyć (zwykle bywają zapiaszczone). Do miski wlać
zimną wodę i wsypać porządną garść soli. Gdy sól się
rozpuści wrzucić do wody kurki. Zamieszać nimi, nie moczyć, nie
trzymać ich długo w wodzie.
Wyjąć,
opłukać i osuszyć.
Większe
kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę
pokroić w cienkie półplasterki.
Na
maśle poddusić cebulę.
Dodać
kurki i tymianek, przesmażyć.
Wlać
wino.
Smażyć
aż płyn odparuje.
Doprawić
do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Rozciąć
wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej
strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając
do końca, rozłożyć.
Powinniśmy otrzymać prostokątny płat
mięsa. Lekko go rozbić.
Polędwiczkę
podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Następnie
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
zastawa z
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza