sobota, 25 lipca 2020

Polędwiczka wieprzowa z kurkami


  • 1 polędwiczka wieprzowa około 600 g,
  • 200 g kurek,
  • 1 nieduża cebulka (u mnie cukrowa),
  • 50 ml wina białego wytrawnego,
  • 1 łyżka listków tymianku,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • cukier,
  • tłuszcz do smażenia,


Kurki oczyścić i umyć (zwykle bywają zapiaszczone). Do miski wlać zimną wodę i wsypać porządną garść soli. Gdy sól się rozpuści wrzucić do wody kurki. Zamieszać nimi, nie moczyć, nie trzymać ich długo w wodzie.
Wyjąć, opłukać i osuszyć.
Większe kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Na maśle poddusić cebulę.
Dodać kurki i tymianek, przesmażyć.
Wlać wino.
Smażyć aż płyn odparuje.
Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.


Polędwiczki oczyścić z błon.
Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. 



Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić.


Na mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć kurki.


Mięso zwinąć i związać sznurkiem.
Polędwiczkę podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.


Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby „odpoczęło”.







zastawa z 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza