Kurki oczyścić i umyć (zwykle bywają zapiaszczone). Do miski wlać zimną wodę i wsypać porządną garść soli. Gdy sól się rozpuści wrzucić do wody kurki. Zamieszać nimi, nie moczyć, nie trzymać ich długo w wodzie.
Wyjąć, opłukać i osuszyć.
Większe kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Na maśle poddusić cebulę.
Dodać kurki i tymianek, przesmażyć.
Wlać wino.
Smażyć aż płyn odparuje.
Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Polędwiczki oczyścić z błon.
Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć.
Mięso zwinąć i związać sznurkiem.
Polędwiczkę podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
1 polędwiczka wieprzowa około 600 g,
200 g kurek,
1 nieduża cebulka (u mnie cukrowa),
50 ml wina białego wytrawnego,
1 łyżka listków tymianku,
sól,
pieprz świeżo zmielony,
cukier,
tłuszcz do smażenia,
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz