Solanka,
agretti
to włoskie warzywo, trawa śródziemnomorska rosnąca w rejonie
Morza Śródziemnego, potocznie zwana brodą zakonnika barba
di frate.
Jest
to bardzo zdrowe warzywo, zawiera dużo witaminy A, B, C, sole
mineralne, żelazo i wapń.
Można
ją spożywać podobnie jak szpinak na surowo lub po obróbce
cieplnej (gotowaną, duszoną, smażoną).
Bardzo
często agretti podawana jest ze spaghetti.
- 2 porcje spaghetti,
- 160 – 200 g agretti,
- 4 fileciki anchois,
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- pieprz świeżo zmielony,
- kawałek chili,
- 2 - 3 łyżki oliwy,
- 80 g mini pomidorków lub pomidorków koktajlowych,
- ser typu parmezan,
Solankę
umyć i odrzucić grubsze łodygi.
Czosnek
rozgnieść.
Anchois
posiekać.
Chili
posiekać.
Spaghetti
ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
Na
patelni rozgrzać oliwę, wrzucić anchois i smażyć około 2 minut.
Dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Wrzucić agretti, chili i
smażyć około 3 minut. Wlać łyżkę wody z gotowania makaronu.
Następnie
dodać makaron, wymieszać wszystko razem. Dodać pomidorki i
wymieszać.
Oprószyć
pieprzem.
Przed
podaniem posypać startym serem.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz