środa, 15 lipca 2020

Spaghetti z agretti – makaron z solanką




Solanka, agretti to włoskie warzywo, trawa śródziemnomorska rosnąca w rejonie Morza Śródziemnego, potocznie zwana brodą zakonnika barba di frate.


Jest to bardzo zdrowe warzywo, zawiera dużo witaminy A, B, C, sole mineralne, żelazo i wapń.
Można ją spożywać podobnie jak szpinak na surowo lub po obróbce cieplnej (gotowaną, duszoną, smażoną).
Bardzo często agretti podawana jest ze spaghetti.

  • 2 porcje spaghetti,
  • 160 – 200 g agretti,
  • 4 fileciki anchois,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • kawałek chili,
  • 2 - 3 łyżki oliwy,
  • 80 g mini pomidorków lub pomidorków koktajlowych,
  • ser typu parmezan,



Solankę umyć i odrzucić grubsze łodygi.
Czosnek rozgnieść.
Anchois posiekać.
Chili posiekać.
Spaghetti ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić anchois i smażyć około 2 minut. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Wrzucić agretti, chili i smażyć około 3 minut. Wlać łyżkę wody z gotowania makaronu.
Następnie dodać makaron, wymieszać wszystko razem. Dodać pomidorki i wymieszać.
Oprószyć pieprzem.


Przed podaniem posypać startym serem.



zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz