wtorek, 15 września 2020

Figi zapiekane



Figi zapiekane idealne jako przekąska, jako dodatek do wędlin, do serów twardych, pleśniowy i twarogowych.


  • 6 świeżych fig

  • 3 łyżki miodu (u mnie gryczany),

  • 1 - 2 gałązki rozmarynu,

  • 3/4 łyżeczki cynamonu,

  • sól,

  • oliwa lub olej


Naczynie do zapiekania posmarować oliwą lub olejem.

Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na pół.


W naczyniu ułożyć figi przecięciem do góry.


Posypać cynamonem.

Na każdej połówce położyć kilka listków rozmarynu.


Polać figi miodem.

Oprószyć solą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz