Szarlotka z bułką, szarlotka błyskawiczna.
bułka wrocławska – 300 g,
250 ml wina białego wytrawnego,
masło do smażenia,
1 kg jabłek,
100 g cukru kryształu,
20 g mąki,
4 jajka,
100 g cukru pudru,
Bułkę pokroić w kromki.
Kromki bułki skropić winem.
Smażyć na maśle, na rumiano z obu stron.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Wyjąć gniazda nasienne.
Ćwiartki jabłek pokroić na plasterki.
Wymieszać z cukrem kryształem.
Dno formy do pieczenia wysmarować masłem.
Ułożyć połowę podsmażonych kromek.
Na nich ułożyć jabłka.
Przykryć je drugą połową grzanek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Połączyć pianę z białek z utartymi żółtkami i mąką.
Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę wylać na bułkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 -30 minut.
Szarlotka pyszna jest na ciepło, ale na zimno też jest dobra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz