poniedziałek, 21 września 2020

Szarlotka z bułką


Szarlotka z bułką, szarlotka błyskawiczna.


  • bułka wrocławska – 300 g,

  • 250 ml wina białego wytrawnego,

  • masło do smażenia,

  • 1 kg jabłek,

  • 100 g cukru kryształu,

  • 20 g mąki,

  • 4 jajka,

  • 100 g cukru pudru,


Bułkę pokroić w kromki.

Kromki bułki skropić winem.

Smażyć na maśle, na rumiano z obu stron.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Wyjąć gniazda nasienne.

Ćwiartki jabłek pokroić na plasterki.

Wymieszać z cukrem kryształem.

Dno formy do pieczenia wysmarować masłem.



Ułożyć połowę podsmażonych kromek.


Na nich ułożyć jabłka.


Przykryć je drugą połową grzanek.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.

Białka ubić na sztywną pianę.

Połączyć pianę z białek z utartymi żółtkami i mąką.

Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.



Masę wylać na bułkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 -30 minut.



Szarlotka pyszna jest na ciepło, ale na zimno też jest dobra.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz