wtorek, 1 września 2020

Sos z ogórków konserwowych


Sos z ogórków konserwowych wzorowany na przepisie z Nowoczesnej kuchni domowej z 1930 roku, opracowanej przez Antoninę i prof. Jana Piętków, pod redakcją prof. Emila Wyrobka.

  • 30 g mąki pszennej,
  • 30 g masła,
  • 250 – 300 ml bulionu,
  • 300 g ogórków konserwowych,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • cukier,
  • 2 łyżki octu z ogórków,

Mąkę wsypać do rondla z grubym dnem.
Mieszając podgrzewać, aż mąka się przyrumieni.
Dodać gorące roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Wlać kilka łyżek zimnej wody (4 – 5), zagotować mieszając, aby nie było grudek.
Następnie wlać gorący bulion i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
W przypadku, gdyby mimo to powstały grudki, należy sos przetrzeć przez sito.
Do sosu dodać pokrojone w półplasterki ogórki i zagotować.
Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem.

Zagotować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz