sobota, 19 września 2020

Grzyby w winie


Przepis na grzyby w winie powstał, w wyniku niewielkiej modyfikacji przepisu na grzyby duszone, Marii Disslowej w Jak gotować z lat trzydziestych ubiegłego wieku.

Dodałam kilka przypraw, nie zagęszczałam mąką.

Użyłam kapeluszy prawdziwków (trzony wysuszyłam), ale mogą być podgrzybki, a nawet pieczarki.


Oczyścić grzyby z piasku, szybko przepłukać (nie moczyć grzybów). Pokroić w zależności od wielkości ( w ćwiartki lub w połówki).

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać pokrojone grzyby, przesmażyć.

Dodać przyprawy, łyżkę masła i dusić na małym ogniu kilka minut.

Wlać wino i dusić, aż grzyby będą miękkie.

Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.



Podałam z knedlami ziemniaczanymi na drożdżach.




  • 500 g ładnych borowików,

  • masło,

  • 1 cebula,

  • 1 mały listek laurowy,

  • 2 ziarna ziela angielskiego,

  • pieprz świeżo zmielony,

  • sól,

  • cukier,

  • 200 – 250 ml białego wytrawnego wina,






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz