poniedziałek, 7 września 2020

Zrazy wieprzowe w sosie z ogórków kiszonych




Zrazy wieprzowe w sosie z ogórków kiszonych

  • 6 kotletów wieprzowych (schab, szynka),
  • 2 cebule,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 4 – 5 ogórków kiszonych,
  • 200 ml dobrego bulionu (może być wieprzowy, drobiowy),
  • sól,
  • cukier,
  • listek laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu czarnego,
  • masło klarowane lub masło i olej

Cebule pokroić w cienkie półplasterki.
Ogórki pokroić w niezbyt cienkie półplasterki.
Kotlety lekko rozklepać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego lub łyżkę masła z 2 łyżkami oleju.
Smażyć kotleciki z obu stron na rumiano – 1 minutę z każdej strony.
Przełożyć do garnka z grubym dnem.
Na tej samej patelni poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Pod koniec duszenia dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.
Cebulę przełożyć do mięsa, wlać bulion, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie.
Do mięsa dodać ogórki, dusić razem 4 – 5 minut.
Doprawić do smaku solą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz