piątek, 29 czerwca 2012

Tarta z kwiatami cukinii - cukinia i jej kwiaty



  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 250 gram ricotty,
  • 100 gram sera gouda,
  • 1 cukinia,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 3 jajka,
  • do przybrania kwiaty cukinii
Przepis na końcu artykułu.
Ciepło za oknami a na polu rośnie cukinia, a jak cukinia to i kwiaty.  Kwiaty cukinii – piękne i bardzo smaczne, które pojawiając się na talerzu powodują uśmiech każdego smakosza.
Rozróżniamy dwa rodzaje kwiatów – męskie i żeńskie. 


Żeńskie to kwiaty z zalążkiem cukinii, męskie to kwiatki same w sobie. Jedne i drugie pięknie wyglądają i podobnie smakują jednak żeńskie z malutką cukinią są bardziej pożądane i naprawdę można je zbierać. Cukinia jest tak plenną rośliną, że można sobie pozwolić na ich zbieranie żeńskich. 


Na polu państwa Majlertów zrobiło się kolorowo. Kwitnące cukinie, dynie, dojrzewająca kukurydza, brokuły i brokuliki…coś pięknego.
A cukinia zielona i żółta, podłużna, okrągła, smukła w paski… do wyboru do koloru…
Z wizyty na polu przywiozłam „cały wór” owoców i kwiatów.


Będzie istne szaleństwo cukiniowe.
Bardzo atrakcyjnie wyglądają, a i są bardzo smaczne, faszerowane kwiaty cukiniismażone w głębokim tłuszczu.
Czytałam o wyjmowaniu pręcików, słupków z kwiatów, ja tego nie robię i osobiście nie uważam, aby to było konieczne. Rozmawiałam z żoną pana Majlerta (zrobiła już „kilka” kwiatków w swoim życiu) i ona też nie wyjmuje.
Kwiaty można również zapiekać na różny sposób. 

Proponuję tartę z kwiatami cukinii:


Mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć i zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, i wyłożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po 20 minutach zdjąć papier z grochem. Wstawić do piekarnika na 5 minut. 
Ubić całe jajka, ubijając dodać ricottę a następnie śmietanę. Dodać startą goudę i wymieszać.
Cukinię pokroić w cienkie, wąskie paski – tagliatelle ( pestki wyrzucić).
Na upieczonym cieście rozłożyć paski cukinii, polać masą i udekorować kwiatami, lub ozdobnie ułożyć paski cukinii.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.


Inne przepisy z cukinią:





4 komentarze:

  1. A ja ciągle czekam i czekam, ale będę miała mnóstwo, więc warto poczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. warto poczekać :)
    trzymam kciuki aby dużo było :))

    OdpowiedzUsuń
  3. no właśnie z tymi słupkami to nie wiedziałam - we wszystkich przepisach pisało żeby usunąć to usunęłam - następnym razem zostawię i zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń