wtorek, 19 czerwca 2012

Sałatka z rostbefem pieczonym



Gdy zostanie nam trochę rostbefu pieczonego to można z niego zrobić sałatkę. 
  • rostbef pieczony,
  • rukola,
  • młode liście szpinaku,
  • dymka,
  • olej z pestek dyni,
  • ocet balsamiczny,
  • sól,
  • pieprz
Wystarczy trochę rukoli, młodych liści szpinaku, pokrojony w cienkie plastry rostbef, można dodać dymkę. Do tego sos z  oleju z pestek dyni, octu balsamicznego ( ja wolę krem balsamiczny o smaku owocowym, np. krem balsamiczny o smaku owoców granatu), soli, pieprzu. I wspaniała sałatka gotowa, Szybko, smacznie i treściwie.

Do sałatki z pieczonym rostbefem Joasi polecam:

San Valentin Garnacha 2011, DO Catalunya, Torres, Hiszpania. Ogólnie dostępne, cena około 30 zł.

Czerwone wytrawne wino o pięknej błyszczącej czerwonej barwie. Na nosie czarujący aromat czarnej porzeczki, kwiatów fiołków. Na podniebieniu apetyczne, długie z soczystymi garbnikami zatopionymi w owocu wina. Wino o doskonałej kwasowości i strukturze, która idealnie będzie współgrać i będzie dopełnieniem wieczornej sałatki z pieczonym rostbefem.

Smacznego!!!

Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Garnacha to hiszpańska odmiana, pochodzi prawdopodobnie z Aragonii jest najczęściej uprawianą odmianą w Hiszpanii, a przede wszystkim ważnym składnikiem wyśmienitych win z Rioja i Priorato. We Francji znana jako Grenache, uprawiana jest w południowej części Doliny Rodanu. Używa się jej do produkcji Châteauneuf du Pape, różowych win Tavel i Lirac, a także słodkich win Banyuls.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczony rostbef.
    A Twoja sałatka wygląda wspaniale!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie tak. Na tej samej zasadzie traktuje resztki z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń