sobota, 1 lutego 2014

„tatar” z wędzonego łososia

  • 4 szalotki,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 1 -2 buraki,
  • 1 ogórek,
  • jajka przepiórcze lub kurze,
  • ognista mieszanka przypraw

  • sok z limonki,
  • łyżka miodu,
  • 4 łyżki oliwy,
Buraki umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać i pokroić w kostkę ( około 0,5x0,5 cm). Włożyć do miseczki.
Sok z limonki, miód i oliwę wymieszać. Wlać do buraków, wymieszać i odstawić.


Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jajka przepiórcze przekroić wzdłuż na pół. Jeżeli wzięliśmy jajka kurze pokroić je w kostkę.
Szalotki obrać, posiekać.
Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę takiej wielkości na jaką pokroiliśmy buraka.
Na talerzu ułożyć buraki, na nich łososia, następnie ogórka. Na wierzchu położyć jajka. Wokół ułożyć cebulę. Posypać ognistą mieszanką przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz