piątek, 18 lipca 2014

Czereśnie w occie

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami.
A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona, agrest, mirabelki, brzoskwinie, czereśnie z imbirem, mirabelki, wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść.
  • 2 kg czereśni,
  • 600 ml octu 10%,
  • 400 ml wody,
  • 750 g cukru,
  • liście laurowe,
  • goździki,
  • cynamon w lasce,
Czereśnie umyć, osuszyć, włożyć do wyparzonych słoików.
Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Na słoik o pojemności 720 ml wziąć pół listka laurowego, 3-4 goździki, 0,5 cm laski cynamonu. Dolać ocet, zagotować.
Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami, przyprawy rozłożyć do słoików. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml.
W słoiku o pojemności 720 ml mieści się około 400 g czereśni.



Kieliszek do whisky single malt z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz