piątek, 1 maja 2015

Klops z jagnięciny z czosnkiem niedźwiedzim, pieczeń rzymska jagnięca

  • 600 g jagnięciny*,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 30 g czosnku niedźwiedziego,
  • 1 bułka kajzerka,
  • 100 ml bulionu baraniego lub innego,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • otrzewna**,
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Bułkę namoczyć w bulionie.
Czosnek posiekać.
Zemleć mięso z cebulą i bułką. Wymieszać dodając czosnek niedźwiedzi oraz doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać.


Otrzewną dokładnie umyć i osuszyć.


Formę do pieczenia (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć otrzewną (lub paskami słoniny). 


Wyłożyć masę mięsną do formy, 


przykryć otrzewną lub paskami słoniny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 3 godziny. Podawać na ciepło lub zimno.


*Ja użyłam udziec z jagnięciny owcy rasy polskiej górskiej odmiany barwnej.
** Może być kilka plasterków słoniny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz