sobota, 30 maja 2015

Pierś perliczki w pomarańczach

  • 2 piersi z perliczki,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżka miodu lipowego,
  • 100 ml bulionu drobiowego,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia (smalec gęsi, masło),
  • 1 łyżka zimnego masła
Piersi perliczki oprószyć solą i natrzeć startym imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Pomarańcze umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
Mięso przełożyć do garnka, tłuszcz wylać.
Dodać skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sos z pomarańczy i dusić około 10 - 15 minut.
Wyjąć piersi i trzymać w cieple.
Sos przecedzić, dodać miód i zagęść przez gotowanie.
Gdy sos będzie już gesty, dodać zimne masło, rozpuścić mieszając. Zdjąć sos z ognia.
Podałam ze szparagami.

2 komentarze: