sobota, 30 maja 2015

Pierś perliczki w pomarańczach



  • 2 piersi z perliczki,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżka miodu lipowego,
  • 100 ml bulionu drobiowego,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia (smalec gęsi, masło),
  • 1 łyżka zimnego masła
Piersi perliczki oprószyć solą i natrzeć startym imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Pomarańcze umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
Mięso przełożyć do garnka, tłuszcz wylać.
Dodać skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sok z pomarańczy i dusić około 10 - 15 minut.
Wyjąć piersi i trzymać w cieple.
Sos przecedzić, dodać miód i zagęścić przez gotowanie.
Gdy sos będzie już gęsty, dodać zimne masło, rozpuścić mieszając. Gorącym sosem polać piersi.
Podałam ze szparagami.

4 komentarze:

  1. Zdecydowanie za długa obróbka termiczna.
    Przegotowane piersi a sos pomarańczowy zwykle służy do ukrycia mankamentów dania. Nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10 - 15 minut to za długo? ciekawe.... raczej na czerwono nie podaje się perliczki, ta jest delikatnie różowa (co widać na zbliżeniu) :) niektórzy muszą pewnie ukrywać mankamenty, a inni dodają dla smaku. Pozdrawiam :)

      Usuń