piątek, 15 maja 2015

Przepiórki smażone panierowane

  • Piersi lub nogi z 2 przepiórek*,
  • 2 jajka,
  • mąka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • masło do smażenia – może być klarowane,
Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi, nogi z przepiórki, w sprzedaży są tylko całe ptaki?”
Ja kupuję całe przepiórki i dzielę je, przy okazji wycinając kręgosłup, który dodaję, na przykład do bulionu.
Mięso oprószyć solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
Przepiórkę podałam ze szpinakiem, szparagami i chipsami z topinambura.




zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz