wtorek, 12 maja 2015

Udziec jagnięcy


  • udziec jagnięcy*
  • łyżka rozmarynu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 4 gałązki rozmarynu
  • główka czosnku
Czosnek i rozmaryn posiekać, wymieszać z solą i oliwą.
Udziec ponacinać ostrym nożem, natrzeć przyprawami. Odstawić na 24 godziny.
Udziec podsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
W naczyniu do pieczenia ułożyć gałązki rozmarynu oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku, na ziołach ułożyć udziec. W udziec wbić termometr.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i piec, aż mięso wewnątrz osiągnie 62 stopni (około 3 godzin, zależy od wielkości udźca). Po wyjęciu z piekarnika przykryć folią i odstawić na około 20 minut.

*Ja miałam udziec z jagnięciny owcy rasy polskiej górskiej odmiany barwnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz