środa, 30 grudnia 2015

Kanapki – bufet kanapkowy


Obok koreczków serowych obowiązkowy element domowych przyjęć, prywatek nie tylko w PRLu.
Przygotować można je prawie ze wszystkiego, wykorzystać „resztki” z lodówki, puszki z rybkami, marynaty... . Ogranicza nas tylko nasza pomysłowość/wyobraźnia smakowa.
Jako podstawę można wykorzystać krakersy, pieczywo tostowe, bagietkę, pumpernikiel.....
Pamiętajmy, takie kanapki nie mogą być duże!
Przedstawiam trzy propozycje.

  • Chleb tostowy,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • majonez,
  • natka pietruszki,

  • krakersy,
  • serek śmietankowy,
  • sardynki wędzone z puszki,
  • cytryna,
  • pomidorki koktajlowe,

  • pieczywo chrupkie żytnie,
  • serek śmietankowy,
  • chrzan w słoiczku,
  • pasztet,
  • borówki w słoiczku,
  • kapary

Pieczywo tostowe opiec, przekroić każdą kromkę na 4, ostudzić.
Biała, żółtka i pietruszkę posiekać, przełożyć do trzech oddzielnych miseczek.
Kawałki pieczywa posmarować majonezem. Połowę obsypać żółtkiem, drugą białkiem, po środku ułożyć pietruszkę.


Z cytryny wyciąć cząstki (obkroić skórkę z cytryny i wyciąć cząstki). Krakersy posmarować grubą warstwą serka, na nim ułożyć odsączoną z oleju szprotkę. Udekorować listkiem pietruszki, cząstką cytryny i połówką lub ćwiartką pomidorka.


Serek śmietankowy wymieszać (do smaku) z chrzanem, posmarować nim pieczywo chrupkie. Ułożyć na nim plasterek pasztetu. Udekorować borówką i kaparem.


talerze z slate plate


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz