wtorek, 5 kwietnia 2016

Schab z dzika w sianie

  • 1 kg schabu z dzika,
  • 6 łyżek octu jałowcowo sosnowego*,
  • 1/2 łyżki miodu spadziowego,
  • siano
Schab oczyścić z błon.
Ocet wymieszać z miodem.
Mięso włożyć do naczynia, polać octem. Odstawić na 12 godzin. Co jakiś czas obracać mięso.
W naczyniu do zapiekania ułożyć siano, położyć na nim osuszony schab i przykryć sianem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 70 -80 stopni i piec 1-1,5 godziny. **
Mięso wyjąć z piekarnika, podpalić siano, gdy się rozpali należy przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut.
Mięso wyjąć, oczyścić z siana.
Podałam z puree ziemniaczanym z orzechami włoskimi i z pietruszką karmelizowaną w miodzie spadziowym.


**Długość pieczenia zależy od grubości schabu oraz temperatury w piekarniku. Pamiętajmy, że każdy piekarnik inaczej grzeje...

Ja wkładam termometr (w środek mięsa) i wyjmuję mięso, gdy osiągnie temperaturę 66 stopni w środku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz