wtorek, 5 kwietnia 2016

Schab z dzika w sianie

  • 1 kg schabu z dzika,
  • 6 łyżek octu jałowcowo sosnowego*,
  • 1/2 łyżki miodu spadziowego,
  • siano
Schab oczyścić z błon.
Ocet wymieszać z miodem.
Mięso włożyć do naczynia, polać octem. Odstawić na 12 godzin. Co jakiś czas obracać mięso.
W naczyniu do zapiekania ułożyć siano, położyć na nim osuszony schab i przykryć sianem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 70 -80 stopni i piec 1-1,5 godziny. **
Mięso wyjąć z piekarnika, podpalić siano, gdy się rozpali należy przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut.
Mięso wyjąć, oczyścić z siana.
Podałam z puree ziemniaczanym z orzechami włoskimi i z pietruszką karmelizowaną w miodzie spadziowym.


**Długość pieczenia zależy od grubości schabu oraz temperatury w piekarniku. Pamiętajmy, że każdy piekarnik inaczej grzeje...

Ja wkładam termometr (w środek mięsa) i wyjmuję mięso, gdy osiągnie temperaturę 66 stopni w środku.



4 komentarze:

  1. Do yyou mind if I quote a couple of your posrs as long as I
    provide credit and sources back to your website?

    My blog iss in the exact same niche as yours and my visitors would truly benefitt from some of tthe
    informastion you provide here. Please let me know if this okayy with you.

    Thanks!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Of course :) just give link, and everything will be perfect :) I enjoy hear someone wanna share my blog

      Usuń
  2. You made some good points there. I looked onn the internet for additional inforemation about thee issue and found most
    people will go along with your views on this web site.

    OdpowiedzUsuń