środa, 13 czerwca 2012

Tort bezowo truskawkowy



  • Dwa blaty bezowe,
  • 0,5 kg truskawek bez szypułek,
  • 0,5 litra śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru,
  • Kilka truskawek z szypułkami.
Truskawki lekko zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilość gorącej wody. Do żelatyny dodać trochę truskawek w celu zahartowania żelatyny a następnie wlać żelatynę do pozostałych truskawek. Wymieszać. Śmietanę ubić dodając pod koniec ubijania cukier.
Połączyć truskawki ze śmietaną.
Na jednym blacie ułożyć truskawkową śmietanę, przykryć drugim blatem i udekorować śmietaną i całymi truskawkami.
Truskawki z szypułkami ładniej wyglądają i łatwo je zjeść, szypułki nie są ubrudzone śmietaną, wystarczy złapać za ogonek i zjeść truskawkę. Truskawki pozbawione szypułek gorzej się prezentują.


Do tortu bezowo truskawkowego Joasi polecam – Pellegrino Moscato, IGT Sicilia. Ogólnie dostępne, cena w Makro około 32 zł.

Niekwestionowana zasada dobierania win do deserów to; wino musi być ciut słodsze od deseru. Pellegrino z deserem Joasi wypada przepysznie. Słodycz wina jest zrównoważona przez smak bezy a truskawki wydobywają świeżość, delikatność i orzeźwienie wina, które drzemie w trunku.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

 
P.S. Ciekawostka, polecam http://czaswina.pl/artykul/zodiak-i-wino

4 komentarze:

  1. Pierwszy raz w życiu bede robiła tort bezowy, ciekawe jak mi wyjdzie?
    Bardzo dziekuje za natchnienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. rozumiem, że blaty gotowe - masz jakąś sprawdzoną firmę czy cukiernię? czasami piekę sama, ale czasami dobrze mieć namiary :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kupuję w Leclercu - "moim" sklepie osiedlowym - niestety opakowanie wyrzuciłam i nie mam producenta, przy okazji podam.
    W tych kupnych bardzo trzeba uważać na datę ważności. Jeżeli data blisko końca ważności to raczej nie brać.

    OdpowiedzUsuń