czwartek, 9 maja 2013

Ciastka daktylowo - tamaryndowe




Można użyć samych daktyli, wówczas ciasto będzie bardziej słodkie. 


Tamarynd nadaje nutę kwasowości.

  • 6 jajek,
  • 250 g cukru pudru,
  • 160 g daktyli bez pestek,
  • 80 g miąższu tamaryndu,
  • 250 g migdałów,
  • 40 g biszkoptów,
  • 1 cytryna,
  • 200 g czekolady,
  • 60 g masła

Migdały i biszkopty zetrzeć. Daktyle i tamarynd posiekać (ja zmiksowałam i roztarłam z migdałami), wymieszać z migdałami i otartą skórką cytrynową.
Jajka z cukrem ubić na parze na pulchną masę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami.
Wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 38x35 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej .
Wyjąć, ostudzić i wyciąć ciasteczka, które następnie należy posmarować czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. 



Można udekorować posiekanymi daktylami, płatkami migdałów lub ( tak jak w przypadku moich ciasteczek) kwiatkami z marcepana. Udało mi się namówić Córkę do zabawy J
Można też upiec ciasto w tortownicy, polać czekoladą i podać jako tort.    
                                                                                    


kaskada szklana owalna  wypożyczalni Gastro Magic Service

                                                    
 

Do ciastek Joanny polecam ciekawe wino wzmacnianie, które dostępne jest na polskim rynku zaledwie od kilku tygodni. To wino Don Pablo Moscatel Douro o zawartości alkoholu 17%. To wino to udane połączenie dwóch różnych zbiorów, które dało mu równowagę i złożoność. Dzięki temu wino posiada urzekający złoty kolor, wspaniały bukiet o zdecydowanie kwiatowych nutach, a także refleksach rodzynek, migdałów i przypraw. W ustach zdecydowane, słodkie z wyraźnie zarysowaną kwasowością i lekko mentolowym posmakiem w finiszu. Idealnie będzie się komponować z aromatycznymi ciasteczkami oblanymi czekoladą.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win





3 komentarze: