środa, 1 maja 2013

Jajka w koszulce na grzance



  • 2 kromki chleba tostowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki sera pecorino,
  • ząbek czosnku,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • ocet jabłkowy do zakwaszenia wody,
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony czosnek a następnie położyć chleb tostowy (ja odcinam skórki) i smażyć z obu stron na złoty kolor. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W garnku zagotować wodę, osolić, wlać 3 łyżki octu. Jajka rozbić do miseczek, uważając aby nie uszkodzić żółtek. Do wrzącej (ale nie "bulgocącej") wody, lekko zamieszanej delikatnie wlać jajka i gotować 2 minuty. Delikatnie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na tostach, posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie minuty.
Ja użyłam jajek kaczych, od kaczki staropolskiej.
Jajka posypałam czarną solą z Cypru.

 

1 komentarz: