poniedziałek, 27 maja 2013

Polędwiczka wieprzowa ze szparagami i smardzami



  • 500 gram polędwiczki wieprzowej,
  • 500 gram białych szparagów,
  • 30 gram suszonych smardzów,
  • 5 szalotek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • bulion warzywny,
  • 50 ml białego wytrawnego wina
Smardze opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić. Szparagi obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców), końcówkę odłamać. Włożyć do wrzącej osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minuty. Wyjąć i pokroić w kawałki długości około 4-5 cm.
Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Szalotkę niezbyt drobno pokroić, czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię włożyć masło i oliwę, włożyć polędwiczkę i obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron. Dodać cebulę i czosnek, posolić, dodać pieprz. Smardze wyjąć z wody, pokroić ( wody nie wylewać). Do mięsa dodać smardze, wlać 100 ml bulionu, wodę z moczenia smardzów, dusić do miękkości polędwiczki, około 20 minut. Dodać szparagi i wino, chwilę dusić.





1 komentarz: