środa, 15 maja 2013

Tilapia pieczona z grzybami leśnymi



  • 3 tilapie,
  • 4 cebule,
  • oliwa,
  • 80 gram grzybów suszonych,
  • cytryna,
  • sól,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • 400 gram śmietany 22%
Ryby umyć, oczyścić, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, do środka każdej włożyć 1/3 pokrojonej cytryny.
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie. Gdy cebula będzie miękka dodać rozdrobnione grzyby (grzybów nie moczę, dodaję suche), dusić około 5 minut. Do brytfanki włożyć część grzybów z cebulą, położyć ryby i przykryć pozostałą cebulą, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut – zależy od wielkości ryby.
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem lub metalowym szpikulcem nakłuć rybę. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.  
Upieczoną rybę wyjąć na półmisek i trzymać w cieple. Cebulę z grzybami przełożyć do garnuszka, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z rybą.



1 komentarz:

  1. Chyba w życiu nie jadłam ryby z grzybami? Ale może być smaczna?

    OdpowiedzUsuń