niedziela, 13 lipca 2014

Masło czosnkowe – masło z grillowanym czosnkiem i papryką


  • 3 główki czosnku (tak główki, nie ząbki, tak jak na zdjęciu),
  • papryka czerwona,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • 70 g miękkiego masła,
  • folia aluminiowa.


Ściąć wierzchy główek czosnku (od łodyżki), oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą. Zawinąć w folię.


Paprykę posmarować oliwą.
Grill nagrzać do 200 stopni. 


Czosnek i paprykę ułożyć na ruszcie, grillować około 25 -30 minut pod przykryciem.


Paprykę przełożyć do słoika (lub torebki foliowej) i zamknąć (łatwiej będzie później zdjąć skórkę). Odstawić na parę minut. Paprykę wyjąć, zdjąć skórkę, wyrzucić gniazdo nasienne, posiekać.


Czosnek wycisnąć. Masło połączyć z czosnkiem i papryką do smaku.
Doprawić solą. Podawać do dań z grilla ale nie tylko.


2 komentarze:

  1. też robię takie masło, jest najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i można robić różne wariacje smakowe, dodawać różne zioła.... :)

      Usuń