środa, 12 sierpnia 2020

Galaretka z zsiadłego mleka



Lekka galaretka z zsiadłego mleka z owocami.

  • 400 ml zsiadłego mleka,
  • 50 ml śmietanki 18% UHT,
  • 12 g żelatyny,
  • 50 ml wody,
  • 2 – 4 łyżki cukru pudru,
  • 200 – 250 g owoców (borówki amerykańskie, morele, maliny, jagody...)


Do mleka wlać śmietanę, wymieszać. Dosłodzić do smaku.
Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Rozpuszczoną żelatynę wlać do mleka zsiadłego i energicznie wymieszać, można lekko zmiksować i odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Dodać owoce, wymieszać.
Naczynka do galaretki wypłukać zimną wodą, wlać galaretkę.
Odstawić do zastygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz