poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Kwiaty cukinii z kukurydzą, w cieście naleśnikowym


Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym nadziane kukurydzą.

  • 12 kwiatów męskich cukinii,
  • 1 kolba kukurydzy (lub mała puszka kukurydzy),
  • 1 łyżka masła,
  • 3 jajka,

  • 150 g mąki pszennej (u mnie luksusowa),
  • 200 ml mleka,
  • sól,
  • cukier,
  • masło klarowane do smażenia,


Kukurydzę obrać z liści, przyciąć końcówkę i wierzchołek. Włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody z łyżką masła. Gotować 5 minut. Nie dłużej.
Lekko przestudzić.
Ściąć ziarna kukurydzy.
Wsypać do miseczki, wymieszać z rozbełtanym jajkiem.
Jajka ubijać dodając mąkę, mleko i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę mleka lub dosypać mąki. Odstawić na minimum 15 minut.
Jeżeli mamy cukinie w ogródku, to mamy stały dostęp do jej kwiatów. Jeżeli wybierzemy męskie kwiaty (te z łodyżką a nie małą cukinią), nie musimy się bać, że nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich.


Od kwiatów odciąć łodyżki. Rozchylić płatki i włożyć do środka kukurydzę. Końcówki płatków zwinąć.
Maczać kwiaty w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzanym maśle klarowanym.
Smażyć ze wszystkich stron na rumiano.



2 komentarze:

  1. Ooo, nie wiedziałam, że te kwiaty cukinii są jadalne:) Uwielbiam cukinię, babcia ma jej w tym roku pełno w ogródku, kwiatów też wysyp, a człowiek nie wiedział, że to może zjeść:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadalne, jadalne :) I gdy zrywamy męskie kwiaty, to nie ma to wpływu na plony :)

      Usuń