piątek, 28 sierpnia 2020

Kaczka faszerowana grzybami suszonymi


Kaczka faszerowana grzybami suszonymi jako przekąska, dodatek na kanapki...

  • Kaczka,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • 1 sucha kajzerka,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki masła,

Zdjąć skórę z kaczki. Można to zrobić przecinając skórę na grzbiecie lub bez przecinania skóry.
Ja wkładam ręce pod skórę i pomału, pomagając sobie nożem oddzielam skórę od mięsa kaczki. Dzięki temu mam cała skórę. Ale można rozciąć skórę na grzbiecie i delikatnie, przy pomocy noża oddzielać skórę od mięsa.


Mięso oddzielić od kości (na kościach, skrzydełkach oraz szyi polecam ugotować zupę).
Bułkę namoczyć w wodzie.
Grzyby suszone wrzucić na roztopione masło i chwilę przesmażyć. Wlać 100 ml wody i dusić aż grzyby zmiękną.
Mięso kaczki, grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mięsa.
Do mięsa dodać rozgnieciony czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżkę posiekanego, świeżego tymianku.
Jajka rozbełtać i dodać do masy mięsnej.
Dokładnie wymieszać.
Jeżeli mamy skórę w całości należy wypełnić ją farszem (farszu nie upychamy). Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Jeżeli mamy przeciętą skórę, nałożyć na nią farsz i zawinąć (niezbyt ścisło). Następnie „na szwie”, oraz pozostałe otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Kaczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować ją tłuszczem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 60 – 70 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz