czwartek, 20 sierpnia 2020

Pierś kurczaka lub indyka w sosie kurkowym


Do przygotowania piersi kurczaka lub indyka w sosie kurkowym można użyć pierś w kawałku lub filety.


  • 500 g piersi z kurczaka lub indyka w kawałku lub kotletach, filetach,
  • 200 g kurek,
  • 1 nieduża cebula (u mnie cukrowa),
  • parę gałązek tymianku lub gałązka rozmarynu,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 250 ml śmietany kremówki 30%,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 100 ml bulionu drobiowego,
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej i masło),
  • sok z cytryny do smaku,


Kurki oczyścić i umyć (zwykle bywają zapiaszczone). Do miski wlać zimną wodę i wsypać porządną garść soli. Gdy sól się rozpuści wrzucić do wody kurki. Zamieszać nimi, nie moczyć, nie trzymać ich długo w wodzie.
Wyjąć, opłukać i osuszyć.
Większe kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Jeżeli mamy mięso w kawałku pokroić je na kotlety.
Kotlety lekko roztłuc.
Oprószyć solą i mąką.
Kotleciki smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Usmażone kotlety przełożyć na talerz.
Na maśle poddusić cebulę z czosnkiem.
Następnie dodać kurki i przesmażyć.
Wlać wino.
Smażyć ze dwie minuty, następnie wlać bulion.
Dodać tymianek lub rozmaryn.
Dusić kilka minut.
Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przełożyć usmażone kotleciki i wlać śmietanę.
Dusić razem kilka minut.


1 komentarz:

  1. Bardzo lubie sos kurkowy, kojarzy mi sie z dziecinstwem! Bardzo chetnie wyprobuje Twoj przepis, wyglada smakowicie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń