wtorek, 4 sierpnia 2020

Gołąbki


Gołąbki kto ich chociaż raz w życiu nie jadł. Jedni uwielbiają, inni tak sobie lub wcale.
Co gospodyni to inny przepis na nie.
Można je przygotować z kapusty włoskiej lub białej, kapusty kiszonej w główkach. Ja najbardziej lubię gołąbki zawinięte w kapustę włoską.

  • 1 ładna główka kapusty włoskiej,
  • 700 g zmielonej łopatki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 200 g ryżu,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło),
  • 500 ml bulionu,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście.
Następnie należy ściąć grube nerwy (łodygi) liści, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści.


Dno gęsiarki czy innej formy do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty.
Ryż umyć, odsączyć i zalać 360 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki masła. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Ryż gotować pod przykryciem.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru.
Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Na liść kapusty kłaść trochę farszu, 



założyć brzegi do środka, 



zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i zalać bulionem i około 200 ml wody.


Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.



Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.


Gołąbki podaję z ziemniakami z wody i sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy.
Sos z pieczenia gołąbków przelać do garnka, dodać przecier pomidorowy około 500 ml lub do smaku.
Zagotować.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą.
Dodać około 200 ml śmietany 18% (do zup i sosów).

2 komentarze:

  1. a mozna z pekińskiej kapusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, tu przepis https://www.krolestwogarow.pl/2013/01/goabki-w-kapuscie-pekinskiej.html

      Usuń