Gołąbki
kto ich chociaż raz w życiu nie jadł. Jedni uwielbiają, inni tak
sobie lub wcale.
Co
gospodyni to inny przepis na nie.
Można
je przygotować z kapusty włoskiej lub białej, kapusty
kiszonej w główkach. Ja najbardziej lubię gołąbki zawinięte
w kapustę włoską.
- 1 ładna główka kapusty włoskiej,
- 700 g zmielonej łopatki wieprzowej,
- 2 cebule,
- 200 g ryżu,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- tłuszcz do smażenia (olej, masło),
- 500 ml bulionu,
- 2 listki laurowe,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
Usunąć
z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego
garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć,
zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z
wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie
liście.
Następnie
należy ściąć grube nerwy (łodygi) liści, cały czas uważając, aby
nie uszkodzić liści.
Ryż
umyć, odsączyć i zalać 360 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2
łyżki masła. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje
zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie
wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Ryż
gotować pod przykryciem.
Cebulę
pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i
cukru.
Mięso
wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na
liść kapusty kłaść trochę farszu,
założyć brzegi do środka,
zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu.
Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz
ziarnisty, ziele angielskie i zalać bulionem i około 200 ml wody.
Sos
pomidorowy.
Sos
z pieczenia gołąbków przelać do garnka, dodać przecier
pomidorowy około 500 ml lub do smaku.
Zagotować.
Doprawić
do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą.
Dodać
około 200 ml śmietany 18% (do zup i sosów).
a mozna z pekińskiej kapusty?
OdpowiedzUsuńoczywiście, tu przepis https://www.krolestwogarow.pl/2013/01/goabki-w-kapuscie-pekinskiej.html
Usuń