wtorek, 4 sierpnia 2020

Gołąbki


Gołąbki kto ich chociaż raz w życiu nie jadł. Jedni uwielbiają, inni tak sobie lub wcale.

Co gospodyni to inny przepis na nie.

Można je przygotować z kapusty włoskiej, białej lub kapusty kiszonej w główkach. Ja najbardziej lubię gołąbki zawinięte w kapustę włoską.

Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście.

Następnie należy ściąć grube nerwy (łodygi) liści, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści.



Dno gęsiarki czy innej formy do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty.

Ryż umyć, odsączyć i zalać 360 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki masła. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Ryż gotować pod przykryciem.

Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru.

Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Na liść kapusty kłaść trochę farszu,




założyć brzegi do środka, 




zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i zalać bulionem i około 200 ml wody.




Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.




Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.




Gołąbki podaję z ziemniakami z wody i sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy.

Sos z pieczenia gołąbków przelać do garnka, dodać przecier pomidorowy około 500 ml lub do smaku.

Zagotować.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą.

Dodać około 200 ml śmietany 18% (do zup i sosów).



  • 1 ładna główka kapusty włoskiej,

  • 700 g zmielonej łopatki wieprzowej,

  • 2 cebule,

  • 200 g ryżu,

  • sól,

  • cukier,

  • pieprz,

  • tłuszcz do smażenia (olej, masło),

  • 500 ml bulionu,

  • 2 listki laurowe,

  • kilka ziaren pieprzu czarnego,

  • kilka ziaren ziela angielskiego,


2 komentarze:

  1. a mozna z pekińskiej kapusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, tu przepis https://www.krolestwogarow.pl/2013/01/goabki-w-kapuscie-pekinskiej.html

      Usuń