czwartek, 20 czerwca 2013

Lody imbirowo cytrynowe


  • Ciastka:
  • 100g masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 100g mąki,
  • 100g białka,
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny (cytryna wcześniej porządnie umyta)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym rozsmarowywać ciasto,. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż osiągną złoty kolor. Póki są jeszcze bardzo ciepłe zwijać je na trzonku drewnianej łyżki.



  • Lody:
  • 150 gram cukru,
  • 50 gram wody,
  • 40 gram drobno startego imbiru,
  • 100 gram białka,
  • 3 żółtka,
  • sok z 1 cytryny,
  • 350 ml śmietany kremówki,


Cukier, wodę i imbir zagotować aż temperatura syropu osiągnie 120 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać po trochę gorący syrop. Dalej ubijać, następnie dodać żółtka, gdy masa będzie pulchna dodać sok z cytryny. Śmietanę ubić, dodać do białek i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum ½ godziny. Następnie zmrozić je  w maszynce do lodów.
Podawać z ciasteczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz