niedziela, 16 czerwca 2013

Letnia sałatka





Każdy ma swój sposób na wiosenną sałatkę: sałata, pomidory, owoce, jajka…wybór ogromny. Proporcje też nie są bardzo istotne, każdy może dodać więcej tego, co lubi. Podstawą każdej z nich jest sałata. Do takich sałatek nie używam sałaty masłowej gdyż jest za delikatna i szybko traci jędrność. Ponieważ traktuję je, jako samodzielne danie dodaję do nich jajka i rybę lub wędlinę. Dzisiaj dwa pomysły na sałatkę z łososiem.


I.
  • sałata,
  • łosoś wędzony,
  • jajka przepiórcze,
  • truskawki,
  • pitahaja,
  • szparagi zielone


II.
  • sałata,
  • łosoś wędzony,
  • jajka przepiórcze,
  • truskawki,
  • cebula
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki – nie kroić. Jajka przepiórcze rozbić – szerszy koniec jajka ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym. Oczywiście można dodać jajka ugotowane na twardo. 


Na półmisku ułożyć sałatę, na niej układać łososia, jajka, pokrojone truskawki i inne dodatki. Sałatkę skropić najprostszym sosem:
- białe półwytrawne wino zmieszane z oliwą w proporcjach 1:1
- sok cytrynowy z oliwą i cukrem, można dodać trochę musztardy dijon.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz