sobota, 15 czerwca 2013

Zupa z młodej włoszczyzny




  • pęczek młodej włoszczyzny,
  • 2 ziemniaki,
  • 2-3 łyżki kaszki kukurydzianej błyskawicznej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej/oliwa do smażenia –zależy co lubimy,
  • bulion,
  • koperek,
Kartofle umyć, obrać pokroić  w kostkę, ugotować (nie rozgotować) w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Włoszczyznę oczyścić, umyć pokroić – marchewkę, pietruszkę, pora w plasterki, selera w słupki. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, włożyć seler i pietruszkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać marchewkę i pora. Wszystko chwilę dusić. Przełożyć do garnka z kartoflami. Wlać bulion i wodę (proporcje bulionu i wody zależą od tego jaki mamy bulion). Zagotować, wyłączyć. Wsypać kaszkę cały czas mieszając. Dodać posiekany koperek, doprawić. Podawać z natką pietruszki lub bez.



1 komentarz: