czwartek, 13 czerwca 2013

Lawendowy krem z mascarpone i owocami



  • 400 ml śmietany kremówki,
  • kilka listków lawendy jadalnej,
  • 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć),
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 500 gram serka mascarpone,
100 ml śmietany zagotować z listkami lawendy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przecedzoną śmietanę z lawendą i dalej ucierać. Śmietanę ubić. Do utartych żółtek dodać śmietanę i serek mascarpone, delikatnie i dokładnie wymieszać. Podawać z owocami (truskawki, maliny...) posypane kwiatkami lawendy.



3 komentarze:

  1. A gdzie można kupić lawendę jadalną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dostałam z Jersey cała paczkę suszonych kwiatków :)
      w doniczce można kupić u Państwa Jabłońskich, na Bio Bazarze najłatwiej ich spotkać

      Usuń