środa, 12 czerwca 2013

Młoda kapusta z dzikiem – zapiekanka



  • 2 główki młodej kapusty,
  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 700 gram boczku z dzika,
  • 700 gram karkówki z dzika,
  • 4-5 cebul,
  • 2 listki laurowe,
  • kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego,
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
  • sok z ½ cytryny,
  • cukier,
  • sól,
  • kilka gałązek szczypioru

Kapustę oczyścić – oderwać brzydkie liście, opłukać, poszatkować, przełożyć do miski i posolić, dokładnie wymieszać ściskając ją. Odstawić aby puściła sok. Kartofle obrać, umyć i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowane kartofle odcedzić, ostudzić i pokroić w grube plastry. Boczek pokroić w plastry grubości około 0,5 cm i podsmażyć wytapiając jak najwięcej tłuszczu – potrzebny będzie do smażenia karkówki i duszenia cebuli. W przypadku gdy tłuszczu będzie za mało można dodać smalec. Podsmażony boczek przełożyć do gęsiarki. Na patelni, na której smażył się boczek smażyć karkówkę pokrojoną w plasterki 0,5 cm grubości. Gdy karkówka zrumieni się z obu stron przełożyć do boczku a na pozostałym tłuszczu dusić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula troszkę się poddusi dodać do niej odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać. 


Przełożyć do gęsiarki, dodać ziemniaki, delikatnie wymieszać, dodać przyprawy, wlać około 300 ml wody i wstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po tym czasie kapustę zamieszać, w razie potrzeby dolać wodę, dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Piec jeszcze 20-30 minut. Przed podaniem dodać posiekany szczypior.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza